ثبت وکالت حقوقی با توجه به نوع پرونده موکل و اهمیت آن برای رسیدن به نتیجه مطلوب با وکلای حقوقی صورت می گیرد.

وکالت حقوقی، حق برخورداری از وکیل یا مدافع در دادگاه ها و دادسراهای کشور به شمار می آید که قسمتی از حقوق جهانی انسان‌ها است. معنی لغوی آن نیز عبارت است از یک قرارداد دو طرفه که یک فرد، شخص دیگری را برای انجام کارهای حقوقی خود تعیین می‌کند. در این نوع از وکالت، هر فردی می تواند وکیل را به عنوان نایب یا نماینده خود انتخاب کند. وکیل دادگستری که مشخص شده، می تواند وکالت انجام بخش یا کلیت کارها را بر عهده بگیرد. با ثبت قرارداد وکالت حقوقی، طرفین قرارداد موظف به رعایت حق و حقوق یکدیگر می شوند.

برای انجام کار وکالت حقوقی، فرد باید دارای تخصص و مدرک دانشگاهی باشد تا بتواند در انجام کار خود به درستی عمل کند. افرادی که در رشته حقوق تحصیلات عالی دارند، با توجه به مدرک دانشگاهی خود می توانند به صورت وکیل و مشاور حقوقی فعالیت داشته باشند. به همین دلیل باید یک تعریف درست از وکلای حقوقی داشت و بتوان از افراد کاربلد برای پیشبرد اهداف خود استفاده کرد.

وکیل حقوقی کیست؟

افرادی که دارای صلاحیت لازم برای گرفتن وکالت حقوقی در پرونده های مختلف دادگاهی هستند به عنوان وکیل حقوقی شناخته می شوند. این افراد نسبت به زبان قانونی و حقوقی کشور تسلط کامل را داشته و تحصیلات عالی لازم را نیز در این حوزه گذرانده اند. حداقل مدرکی که وکلای حقوقی باید در دانشگاه های مختلف کشور کسب کرده باشند، لیسانس است تا بتواند از حق و حقوق موکل خود به خوبی دفاع کنند. انجام کار وکالت در بسیاری از کشورهای جهان به صورت کاملا تخصصی صورت می گیرد. در واقع هر کدام از این افراد در یک رشته خاص تخصص و مهارت لازم را برای دفاع از حق و حقوق را دارند. وکلای حقوقی با توجه به تخصص و مهارت خود اقدام به فعالیت در بخش‌های مختلف می کنند که این بخش‌ها شامل موارد زیر می باشند.

  • وکلای حقوقی خانواده
  • وکیل های حقوقی فعال در بخش مهاجرت
  • وکلای حقوقی ملک
  • وکیل حقوقی مربوط به امور شرکت ها
  • وکلای حقوقی فعال در امور قراردادها
  • وکیل حقوقی چک و سفته

با دادن وکالت حقوقی به هر کدام از وکلای فعالی که در یک تخصص و شاخه خاصی فعالیت دارند، می توان نتیجه بهتر و سریع تری را در پرونده های حقوقی کسب کرد. رشته حقوق جزء یکی از رشته های دانشگاهی است که زیرمجموعه های مختلفی دارد. با وجود چنین شرایطی، افراد این امکان را دارند تا بتوانند به صورت تخصصی در این رشته تحصیل و فعالیت داشته باشند. اگرچه تعداد کسانی که به صورت تخصصی در رشته حقوق فعالیت می‌کنند، بسیار کم‌اند ولی این شرایط در بسیاری از کشورهای پیشرفته اجرایی شده است.

وظایف وکلا در وکالت های حقوقی

با توجه به ثبت قراردادی که به عنوان وکالت حقوقی بین فرد وکیل و موکل ثبت می‌شود، این افراد وظایفی در قبال موکل خود دارند. هر کدام از وکلای حقوقی که به صورت تخصصی فعالیت دارند، مجموعه کارهای مشخصی داشته و فقط در همان بخش یا حوزه خاص از حق و حقوق موکل خود دفاع می کنند. برخی از وکلا نیز همچنان در بسیاری از زیر شاخه‌ها فعالیت داشته و به طور همزمان اقدام به گرفتن پرونده افراد در موضوعات گوناگون می‌کنند. اگر بخواهیم وظایف وکلای حقوقی را به صورت کلی بیان کنیم، می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • بررسی دادخواست‌‌‌‌‌های مرتبط با اسناد جعلی؛ مثل باطل کردن شناسنامه و صدور شناسنامه جدید با اطلاعات جدید و پرونده‌های مربوط به سازمان ثبت احوال .
  • بررسی دادخواست‌‌‌‌‌های مربوط به دعواهای خانوادگی (مثل استرداد هدایای نامزدی، مطالبه مهریه، تقسیط مهریه، تمکین و…) و دیگر موارد خاص.
  • بررسی دادخواست‌‌‌‌‌های مربوط به دعاوی تجاری؛ مثل اختلاس، عزل مدیر شرکت به دلیل ورشکستگی و …

دادن وکالت حقوقی در هر کدام از موضوعاتی که به آن اشاره شد، باعث می شود تا بررسی پرونده ها با سرعت بیشتری صورت گیرد. وکلای حقوقی به دلیل دانش و تجربه ای که در پرونده های مرتبط دارند، می توانند شرایط را به نفع موکل خود تغییر دهند. البته باید توجه داشت که وکالت های حقوقی باید به افراد با تجربه که چندین سابقه درخشان در به نتیجه رساندن پرونده های مختلف مرتبط را داشته باشند، داده شود.

انواع وکالت حقوقی

نوع وکالت حقوقی که بین وکلا و افراد معمولی بسته می شود، با توجه به اختیاراتی که به وکیل داده می شود، متنوع است. انواع دسته بندی های وکالت حقوقی عبارت است از:

  • وکالت مطلق
  • وکالت مفید

بعد از ثبت وکالت حقوقی مطلق، فرد وکیل به عنوان نماینده رسمی، اختیار انجام تمام کارهای موکل خود را دارد. وکیل برای انجام تمام کارهای موکل خود نیاز به اجازه ندارد و نماینده او در انجام کارهایش است. در وکالت های مفید، شخص وکیل فقط در یک مورد یا شرایط خاص باید اقدام کند. نمونه هایی مثل خرید و فروش خانه یا ماشین توسط یک وکیل جزء وکالت مفید به شمار می آید.

انواع وکیل حقوقی کدامند؟

با توجه به مواردی که در وکالت حقوقی عنوان شده و بین وکیل و موکل ثبت می شود، وکلای حقوقی در گروه‌های مختلفی قرار می‌گیرند. این افراد با توجه به وظایفی که دارند، می توانند در مباحث و موضوعات مختلفی وارد شوند. انواع وکلای حقوقی که می توان به آنها اشاره کرد عبارتد از:

  • وکلای انتخابی
  • وکلای تسخیری
  • وکلای معاضدتی
  • وکلای اتفاقی
  • وکیل یا نماینده های حقوقی ادارات

هر کدام از افرادی که در این گروه ها فعالیت دارند به عنوان وکیل حقوقی شناخته می شوند. به عنوان مثال فردی که به عنوان وکیل انتخابی مشخص می شود، با توجه به وکالت نامه ای که بین او و موکل مشخص شده، امکان دفاع از حق و حقوق موکلش در موضوعات مختلف را دارد. وکلای تسخیری نیز از طرف دادگاه و برای افراد بی بضاعت در پرونده های مهمی مثل قتل تعیین می شوند. هزینه انجام کار این وکیل ها نیز باید از طرف دولت پرداخت شود. شرایط انتخاب وکلای معاضدتی نیز مشابه نمونه های تسخیری است که برای افراد بی بضاعت و با تشخیص دادگاه صورت می گیرد. وکلا یا افرادی که نماینده های حقوقی ادارات هستند نیز از سمت هیئت مدیره سازمان های دولتی و برای دفاع از حق و حقوق آن مرکز مشخص می شوند.

تعهدات وکیل و موکل در وکالت حقوقی

یکی از اهداف ثبت وکالت حقوقی بین وکیل و موکل، مشخص کردن تعهدات طرفین است. در یک وکالت‌نامه حقوقی کاملا مشخص می‌شود که فرد وکیل چه اختیاراتی دارد و موکل نیز موظف به پرداخت چه حق و حقوقی می‌باشد. در وکالت نامه‌های صادره از دفتر اسناد رسمی یا نمونه‌هایی که بین وکلای دادگستری و فرد موکل ثبت می‌شوند، اختیارات وکیل به صورت حدودی مشخص است. طرفین وکالت نامه می توانند با توجه به شرایط و موقعیت خود اقدام به تغییرات حدودی این اختیارات کنند. تعهداتی که در وکالت‌های حقوقی مشخص می‌شود به شرایط و خواسته موکل بستگی دارد که تا چه حدی به وکیل خود اختیارات لازم را می‌دهد. به عنوان مثال یک فرد به عنوان وکیل فقط اختیارات انجام کارهای موکل خود در ادارات را دارد. فرد دیگری نیز به عنوان وکیل، از اختیار تام برای انجام بسیاری از کارهای موکل برخوردار است.

نکات مهم در مراجعه به وکلای حقوقی

هنگام مراجعه به وکلا و ثبت وکالت حقوقی باید به برخی از موارد توجه ویژه داشته و حتما آنها را در اولویت کار خود قرار داد. در ادامه به برخی از مهمترین این موارد اشاره خواهیم کرد.

» درخواست های کاملا حقوقی در مراجعه با وکلا: بعد از تنظیم وکالت نامه حقوقی نباید از وکیل تعیین شده خود درخواست انجام کارهای غیرقانونی را داشت. معمولا افرادی که به دنبال حل مشکلات خود از راه های پارتی و ارتباط هستند، چنین درخواست هایی دارند. انجام چنین درخواست هایی در واقع یک نوع توهین به تخصص و علم وکلا است که بهتر است عنوان نشود.

» تنظیم قرارداد با وکیل حقوقی: الزامی برای تنظیم قرارداد یا همان وکالت حقوقی در همان جلسه اول دیدار با وکیل مورد نظر وجود ندارد. معمولا در جلسه های ابتدایی بهتر است نسبت به نحوه فعالیت و برخورد آن فرد اطلاعات لازم را کسب کرد. در جلسات بعدی دیدار با وکیل و با قبول شرایط و اختیاراتی که باید انجام دهد، می توان در جهت ثبت وکالت نامه اقدام کرد.

» بیان دقیق و کامل اظهارات: یکی دیگر از موارد مهم هنگام مراجعه به وکلا و قبل از ثبت وکالت حقوقی، بیان دقیق و واضح اظهارات است. یکی از موارد مهمی که باید به صورت دقیق مشخص شود، میزان حق الزحمه وکیل بابت انجام کاری است که در پرونده انجام خواهد داد. باید نسبت به تعهدات وکیل که در وکالت‌نامه مشخص شده است، آگاهی لازم را داشته و قبل از امضا نیز آن را کامل مرور کرد. در صورت مبهم بودن بندهای وکالت نامه باید از وکیل سوال کرده و پس از مطمئن بودن، اقدام به امضا وکالت نامه کرد.

با توجه به افزایش اختلافات و تشکیل پرونده های مختلف در دادگاه ها و دادسراها، نیاز به یک وکیل حقوقی بیشتر از گذشته شده است. وکلای حقوقی با توجه به توانایی هایی که دارند اقدام به ثبت وکالت حقوقی با افراد مراجعه کننده می کنند تا بتوانند مشکلات حقوقی آنها را به صورت قانونی و در کمترین زمان ممکن به نتیجه برسانند.

 

 

 

keyboard_arrow_up
گفتگو با آوای عدالت
از طریق واتساپ ارسال کنید